Att köpa hästgård

För hästintresserade är nästan alltid en hästgård nummer ett på önskelistan och att äga sin egen gård gör hästägandet så mycket enklare. Har man en egen hästgård behöver man inte hyra stallplats, man behöver inte köra till stallet morgon och kväll, man promenerar bara från huset till stallet när hästen behöver tittas till. En hästgård på landet öppnar dessutom möjligheter till att upptäcka massor av nya fina ridleder. Det finns dock en hel del saker som måste stämma för att det skall vara möjligt att flytta till en hästgård på landet och det viktigaste av allt är om man överhuvudtaget har råd till det.

Ekonomi

För den som bor i en villa eller en bostadsrätt i Stockholm eller i någon annan storstad kan troligen ganska enkelt finansiera köpet av en hästgård i exempelvis Dalsland eller Småland genom att sälja sin bostad men det räcker inte med att ha råd att köpa gården, man måste också ha möjlighet att försörja sig på den nya orten och i områden där det går att köpa hästgårdar billigt är det i regel ont om jobb.

Har du möjlighet att köpa en hästgård och även försörja dig på orten finns det fler saker du behöver tänka på. En hästgård består vanligtvis av bostadshus, ladugård som inrymmer stallet och kanske ytterligare ekonomibyggnader så som maskinhall och hönshus. Byggnader behöver regelbundet underhåll och om man inte är beredd att sköta underhållet själv kommer det att bli ganska dyrt, framförallt om större reparationer eller ombyggnationer är nödvändiga.

Allt är som tur är inte bara kostnader, har du en hästgård kan du hyra ut stallplats till andra hästägare och du slipper själv att betala hyra. Du slipper resor till och från stallet och att bo på landet är i regel billigare än att bo i stan och foder till hästarna går att köpa billigare.