Hästar – mer än bara ett djur

Att vara hästägare är mer än en hobby, det är en livsstil och hästen är mer än ett husdjur, det är en kompis. Och det är en av de populäraste hobbyaktiviteterna i Sverige.

Ridsport

De allra flesta hästägare är nöjda med att bara sköta om sin häst och att rida på den men för andra är hästen, förutom att vara en kompis, också ett tävlingsredskap och det finns många olika grenar inom ridsporten.

Hästskötsel

Att vara hästägare innebär oändligt mycket mer än att bara rida eller att rida på hästen, en häst kräver massvis av skötsel. Hästen behöver ryktas och borstas, hovar behöver kratsas och sadel och seldon behöver också underhåll. För en hästintresserad är ridturen bara en liten del av intresset, att sköta om hästen är det som tar mest tid och det är när man pysslar om hästen relationen mellan dig och hästen växer fram.

Hästägande

Har du förmånen att äga en häst vet du vilket ansvar det innebär att ta hand om en häst. Hästen behöver skötsel och tillsyn varje dag, hästen behöver ett rent och fint stall att vistas i om natten och en stor hage att få röra sig fritt i under dagen. Hästar är flockdjur och trivs inte med att vara ensamma och har du häst bör den också ha sällskap av en annan häst.

Hästgård

För den hästintresserade är ofta en hästgård drömmen och en hästgård förenklar verkligen hästägandet men att köpa en hästgård är inte billigt, framförallt inte om du av praktiska skäl måste bo nära en större stad. Har du möjlighet att köpa en hästgård innebär det att du slipper hyra stall, andra hästägare kan istället hyra stall av dig vilket kan få ner kostnaden.